2 Ağustos 2011 Salı

Ne Okuyorum - 4

Merhaba Blogger'ın en tatlı okuyucuları! :)

Biliyorum, bu postum için uzun bir zaman harcamam gerekti. Bir türlü bitmek bilmeyen kitabımı sonunda Bİ-TİR-DİM !! Alkış istiyorum lütfen :)




Arka Kapak :

2007 yılında İngiltere'de en iyi yüz kitap arasına giren "Ölü Ruhlar", insanın yalnızlık duygusunun altında yatanları oldukça sert bir şekilde bize gösteriyor.

İran'da bembeyaz karlar altında bir şehir... Sert bir iklimin, çetin
doğasında, buz tutmuş öfkelerine hapsolmuş, yalnızlıklarında
kaybolmuş, kendi kendini tüketen bir aile... Ve bu aileyi oluşturan bireylerin, okuyanların yüreğini titreten buruk hikâyeleri.

Ödüllü İranlı yazar Abbas Maroufi, okurlarına büyülü bir senfoninin eşliğinde her karesini gözlerinizde canlandırabileceğiniz görsel bir anlatımla tam bir edebiyat şöleni yaşatıyor.

Evet, itiraf etmeliyiz ki "Ölü Ruhlar" bir şaheserdir.

Yazar : Abbas Maroufi
Yayınevi: Etna Kitap Yayınları
Dizi: Roman Dizisi 
Baskı Tarih: Eylül 2010
Sayfa: 317

Bir kitabı okurken hiç bu kadar sıkıldığımı hatırlamıyorum. Okudukça sayfalar çoğaldı da çoğaldı ve bitmek bilmez bir hal almaya başladı resmen. Kitabın başlangıcında zaten karışıklık yüz gösteriyor. Neyi anlatmaya çalıştığını anlamaya çabalıyorsunuz.

Kitapta çeşitli bölümler var : Birinci Muvman, İkinci Muvman, Üçüncü Muvman, Dördüncü Muvman ve sonra tekrar 2-Birinci Muvman... Muvman kelimesinin ne anlama geldiğini TDK bile açıklayamıyor. Çeşitli sözlüklere bakıldığında ise, "Klasik müzik'te 'yani seslerin tiz veya pes perdelere doğru hareketi' diyebileceğimiz bölümlerin teknik adı" olarak geçiyor.

Geriye dönük anlatımlar oldukça fazla. Çoğu zaman "Ben buraya nereden geldim?" bile diyebilirsiniz. Üçüncü Muvman'da tam konuyu yakaladım derken, Dördüncü Muvman'da -yanılmıyorsam eğer- film bende koptu. O kısımda tamamen kitapla bağlarımı kopardım. Sadece okumuş olmak için okumaya başladım. Çevirisi de pek iç açıcı değildi zaten.

Şöyle bir kuş bakışı inceleyecek olursam; kitapta, İran'da, bembeyaz karlar altındaki bir şehirde yaşayan dört çocuklu bir ailenin ve çevresindekilerin yaşamından kareler sunulmuş. Bir baba ve onun her şeyine ters düşen sosyalist oğlu Aydın arasındaki düşmansı mücadeleye tanık oluyoruz. Bu düşmansı mücadeleden sıçrayan parçaların, ailenin diğer bireylerine de zarar vermesi ve ziyan olan bir aile hayatı...

Kitabı anlayabilmek için olay örgüsünü kesinlikle kaçırmamanız gerek. Yoksa ilmek bir defa kaçtı mı yazık olur emeğinize. Tıpkı bende olduğu gibi ;-/

6 yorum:

Büşra Bayram dedi ki...

tebrikler :)

Büşra Bayram dedi ki...

tebrikler :)

Lolit@ dedi ki...

Teşekkürler :)

AslıASLI dedi ki...

Özelliklede sıcak yaz günlerinde, sıkıcı, agır kitaplar istemiyorum :)

Genelde filmlerde bazen agır giden, karanlık senaryoları severimde, kitaplarda olmuyo bazen :)

ismail dedi ki...

selam Lolita.. eğlenceli,faydalı ve güzel bir blog.. sana uzun bir ömür dilerim -- sağ olduğumuz sürece bloğundan istifade edelim :))
---sevgiler--

Lolit@ dedi ki...

@sonsprinter : Çok teşekkürler!