25 Temmuz 2011 Pazartesi

Yurtdışı Seyahatiniz Eziyete Dönmesin

Geçtiğimiz günlerde tatile yönelik yazmış olduğum yazıya bir yenisini daha eklemek istiyorum. Bu seferki yazım diğerinden biraz daha farklı olacak. Türkiye sınırlarını zorlayıp, diğer ülkelere adım atma heyecanı içinde olanlara gelsin diyorum ;)

İnternet sayfalarında gezerken kendimi kaybettiğimi düşündüğüm bir vakit, önüme sunulan güzel bir yazıyla sizleri baş başa bırakıyorum şimdi :

Yola çıkmadan önce gideceğiniz bölgede nasıl rahat edeceğinizi, nasıl güvende olacağını hesaba katmalısınız…
1- Seyahat istediğiniz ülkenin tarzına uygun kıyafetler seçin. Asya’ da tapınakları ziyaret edecekseniz uzun kollu, derli toplu bir kıyafet seçiminizde fayda var. Böyle gezilerde şorlat ya da kısa kollu bluzlarla rahat etmeyebilirsiniz.
2- Gideceğiniz bölgenin tatil alışkanlıklarını hakkında araştırma yapın. Egzotik bir tatil yapayım derken kendinizi hiç size göre olmayan bir ortamda bulabilirsiniz. Örneğin Avrupa ülkelerinde çok rahat üstsüz güneşlenebilirsiniz ama bu, çoğu Asya ülkesinde pek de hoş karşılanmaz.


3- Sürekli ter içinde kalacağınız Tayland gibi aşırı sıcak ülkelerde gün içinde birkaç kez kıyafet değiştirmek zorunda kalacağınızı hesaplayarak yedek tişörtlere bavulunuzda geniş yer ayırın.







4- Güney Afrika seyahatinde asla yapmamanız gerekenlerin başında otostop geliyor. Suç oranı yüksek olan ülkede kalabalık gruplar halinde gezin ve değerli eşyalarınızı gözünüzün önünden ayırmamaya dikkat edin.





5- Pasaport, biletleri kimlikleriniz, izin belgeleri gibi dokümanlarınızı güvenli bir şekilde yanınızda taşımaya alışkanlık haline getirin. Çoğu ülkede polisin size her an bu tür belgeleri sorma hakkı olduğunu unutmayın.
6- İngiltere’de bineceğiniz taksilerde, lisans numarasının ve şoförün fotoğraflı kimliğinin bulunmasına dikkat edin. Siyah taksileri tercih edin ve kaçak taksilerden uzak durun.

7- Filipinler’de taksi için yanınızda fazladan bozuk para bulundurun. Manila’daki taksi şoförleri turistlere küçük oyunlar oynamayı severler. Bu nedenle taksimetrede yazan parayı tam olarak verip, ekstra iletişime girmemeniz yararınıza olabilir.

8- Rusya’da metroyu çözmeniz zaman alabilir. Haritanızı her zaman yanınızda bulundurun. Hangi renk hatta yolculuk yapacağınızı not edin. Aynı isimde birden fazla istasyon olabilir, bunu dikkate alın. Kaybolduğunuzu düşündüğünüz noktada mutlaka birilerine sorun.
9- Yabancı ülkelerde toplu taşıma araçlarının kalabalık, sıkışık ortamlarına girmemeye çalışın. Buralar yankesiciler için en uygun yerlerdir.
10- Taksi kullanırken gideceğiniz yeri haritadan kontrol edin. Bu şekilde taksinin sizi dolaştırmasının önüne geçebilirsiniz. Pek çok ülkede bu duruma dikkat etmelisiniz.

11- İngilizler’in hava ile ilgili pek çok deyimleri olması normal çünkü gün içinde farklı iklimler yaşıyorlar. Buna hazırlıklı olun.
12- Norveç’te yaz ortasında güneş hiç batmaz. Gençler sahillerde sabahlar. Buna gece yarısı güneşi denir ve haziran-temmuz ayları böyle geçer.

13- Her ülkenin kendine göre kuralları var. Gitmeden önce farklı olan davranış şekilleri hakkında bilgi toplayın. Örneğin Japonya’da yemek sonrası bahşiş bırakmak hoş karşılanmazken Amerika’da bırakmamak nezaketsizlik ve hatta zaman zaman hakaret bile sayılabilir. İngiltere ve Amerika’da yüzde 20 oranında bahşiş bırakabilirsiniz. Odanızı temizleyenler içinse her gün beş dolar yeterli olacaktır.
14- Tayland’da sizden yaşça büyük olanlara saygılı davranmak çok önemlidir. Birinin başına dokunmak yapılacak en büyük saygısızlıklardan biridir. Ayağınızı bir şeyi işaret etmek için kullanmamaya da dikkat edin. Bu da ülkede hoş karşılanmayan davranışlardan biridir.
15- Fransa’da herhangi bir yere girdiğinizde “Bonjour” demeyi alışkanlık haline getirin. Aksi taktirde son derece kaba bir insan olarak değerlendirebilirsiniz.
16- İngiltere’de toplu taşıma araçlarındaki genel sessizlik sizi ürkütmesin. Siz de konuşmalarınızı fısıltı seviyesinde tutarak diğer yolculara uyum sağlamaya çalışın. Bir diğer önemli konu da; bu ülkede hangi sebepler olursa olsun bir bekleme kuyruğuna aradan girmeye kalkışmayın!
17- Amerikalılar’ın genellikle yanaktan öpüşmek yerine sarılmayı alışkanlık haline getirdiğinizi aklınızda tutun. Tanıdık birini gördüğünüzde ve ayrılırken ona sarılın.
18- Fransa’da sokakta tanıdık biriyle karşılaştığınızda her iki yanağından bir kez öpün.

Yakışıklılar Nerede?
19- Amsterdam’daki Vondelpark isimli büyük park her zaman hareketli. Her yıl 10 milyon ziyaretçisi ile sosyalleşmek için güzel bir seçenek olabilir.
20- Cape Town’daki gece kulüpleri birbirinden hoş tiplerin buluşma yeri. Gece kulüpleri hakkında clubbersguide.co.za’dan bilgi alabilirsiniz.
21- Manila’da profesyonel eşcinsel nüfusuyla ünlü olan Puerto Galera dışında herhangi bir yerde olmanızda fayda var!
22- Delhi’nin en güzel restoranı olan The Smoke House Grill, sosyalleşmek için en uygun mekanlardan biri.
23- Lizbon’da nehir boyunca uzanan kulüpler yakışıklı müdavimleri ile ünlü.
24- Sovenya da yeni birileriyle tanışmak konusunda bir cennet olarak biliniyor. Kız kıza gideceğiniz mekanlarda sizi kimsenin rahatsız etmeyeceğinden de emin olabilirsiniz.
25- Paris’te biriyle tanışmanın en garantili yolu bir kafede oturmaktır. İnsanlar buralarda sohbet etmeye son derece açıktır.

Flört Halleri
26- Amerikalı erkekler genellikle rahat tiplerdir. Bu nedenle size arkadaşlık teklif edilmesi son derece normaldir. Eğer ilgilenmiyorsanız kibarca bunu belirtmeniz yeterli olacaktır.
27- Fransız kadınlarının kıskançlığı meşhurdur. Çok hoşlanmış da olsanız, gözlerini sizden almıyor da olsa yanında kadın olan bir Fransız erkeğine pas vermeyin. Geceniz can sıkıcı bir şekilde sonlanabilir.
28- Efsanevi İngiliz centilmenliği hala sürüyor. Sizin için kapıyı açan ve nazik davranışlarda bulunan erkeğe teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.
29- İsveçli ve Rus hemcinslerinize karşı hazırlıklı olun. Güzellikleri ile pek çok erkeği etkileyen bu ülkelerin kadınları ciddi birer rakip olabilirler.

Yiyecek-İçecek
30- Güney Afrika’nın kendine özgü barbeküsü braai’yi denemeden dönmeyin.
31- Musluk suyunu içmenin güvenli olup olmadığını araştırmadan kullanmayın.
32- Fransa’nın sayfiye bölgelerinde restoran ve kafeler genellikle saat 13:00′ten sonra açıldığı için aç kalabileceğinizi unutmayın.
33- Tayland’da ‘tom kha gai’ hindistan cevizi sütlü tavuk yemeğini ve ‘son tam’ adlı papatya salatasını deneyin.
34- Kore’de restoranlarda son sipariş saat 21:00′de alınıyor. Geç kalırsanız geceyi aç geçirebileceğinizi mutlaka hesaba katın.
35- İskandinav ülkelerinde ekstra vergiler nedeniyle içkiye daha fazla para ödemeniz gerekebilir. Ayrıca, topluma açık yerlerde alkol almak yasaktır. Ancak davranışlarınızda bir sorun olmadıkça sizi kimse rahatsız etmeyecektir.
36- İngiltere’de yasal içki içme yaşı 21. Bu nedenle içki içtiğiniz zamanlarda kimliğinizin yanınızda olduğundan emin olun.



Kaynak: MYNET

6 yorum:

Mia Wallace dedi ki...

valla çok güzel bilgilendirici bii yazııı. sık kullanılanlara eklediim :)

ama keşke bi de rock n coke için yazsaydın böylece eziyete dönmezdi benim konseer ehe :D

AslıASLI dedi ki...

Her satırı ayrı keyifliydi :) özellikle flört halleri ve yakışıklılar :)) gece gece iyi geldi :)

Onun dışında bu kadar prosedürle ugraşmaktansa yurt dışına çıkmamaya karar verdim :P :))

Lolit@ dedi ki...

@ Mia Wallace : Heheh..Güzel bir yazı olmuş gerçekten. Okuyunca kimi yerlerini onaylamamak mümkün değil :) Yeri geldiğinde sık kullanılanlardan kontrol edebilirsin böylelikle ;)

Hahahah, süpersin canım :)
Rock n Coke'ta yaşadığın eziyeti( başka nasıl tarif edeceğimi bulamadım) okudum. Rock konusunda ilgili olduğum söylenemez. O yüzden bir yorumda dahi bulunamadım :-/

Lolit@ dedi ki...

@ Aslı : Ahahah =D Biz bayanların çoğunlukla ilgisini çeken taraf bu oldu sanırım :)) Aklınızda türlü türlü fikirler dolanmaya başladı değil mi hııı ;-P

Amacım y.dışından soğutmak değil. Y.dışı seyahati ayrı bir keyif, tadı bambaşka! Sakın vazgeçme derim ;)

Adsız dedi ki...

yakışıklılar nerede bölümü ilgimi çekti heheheehe:D

Lolit@ dedi ki...

@ luzumsuzisleruzmani : Ahaha sorma, kızların yazının tamamına değil de sadece oraya odaklandıklarına eminim ;-P